Euro NCAP Testleri Hakkında

1997 yılında İngiltere'de kurulan Yeni Arabaları Değerlendirme Programı (European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) şu anda Almanya, Fransa, İsveç, İspanya gibi bir çok ülke tarafından da destekleniyor.

Bu organizasyon yeni çıkan arabalara ön, yan ve yaya çarpışmaları sonucunda elde ettiği performansına göre yıldız veriyor. Yeni çıkan otomobillerin aldığı yıldızlar otomobil üreticileri ve alıcıları tarafından titizlikle takip ediliyor.

Çarpışmalar hangi hızlarda gerçekleşiyor?

Önden çarpma testi 64 km/s hızda deforme olabilen bir bariyere aracın çarptırılması ile oluyor. Yandan çarpmalar ise 50 km/s ,yolcu güvenliği testi ise 40 km/s hızda gerçekleştiriliyor.

Euro Ncap organizasyonu kurulduktan sonra Otomobil üreticileri çok daha sağlam ve güvenli araçlar üretmeye başladılar. Euro Ncap testleri otomobil alıcılarını da büyük oranda etkiliyor. Bu konuda çok açık örnekler mevcut. Sadece alıcıları değil üreticilerin de büyük kararlar vermesinde etkili oluyor. Örneğin 1998'de Rover 100 marka otomobilin bir yıldız alması bu aracın üretiminin durdurmasına sebep oldu.

Hiç yorum yok: