Elektrikli otomobillerle ilgili gizlenen gerçekler: Akü kiralama


Son günlerde medyada elektrikli arabalar üzerine yapılan haber sayısı artmaya başladı. Kimileyin bir markanın çıkardığı model haber yapılıyor, kimileyin devletin yaptığı düzenlemeler. Renault'un elektrikli modeli Fluence ile ilgili haberlere birkaç haber sitesinde rastladık. Hatta öyle ki bazı siteler, aynı haberi ısıtıp ısıtıp öne çıkardılar. Sanayi Bakanımız Fluence'yi denerken gösteriliyor. Habercilik adı altında bir markanın gizliden gizliye reklamını yapıyorlar. Bunu yaparken bizce dürüst olmayan bir yol da izliyorlar. Bazı bilgileri gizliyorlar. Mesela Avrupa'da Renault Fluence için her ay firmaya 79 dolar akü kirası ödeniyormuş. Bu bizde 160 lira civarı olabilir diyorlar. Bunu da her siteden öğrenemiyoruz. Bazı siteler haberin bu kısmını geçiyorlar, yazılara yapılan yorumlardan görebiliyoruz.
Akşamdan fişi arabaya takıp sabaha yola çıkarım, benzin parasından yırttık diye düşünmeyin hemen. Aracınızı ve aküyü kullanmasanız da her ay 79 dolar ödemeyi göze alıyor musunuz? Ayda 79 dolarlık benzin almayan bir kişi fiyatı 100 bin liraya yaklaşan bir elektrikli arabayı alır mı?
Bizce bu elektrikli araba haberlerinin çok yapılmasının sebebi şudur: Firmalar talebi karşılayamıyor, vatandaşa elektrikli araba çıkacak, acele etme, bekle mesajı veriliyor. Bekliyorduk lakin, beklediğimize değmeyecek. Elektrikli arabalar cep yakacak.
İlgili yazılar
Elektrikli arabalar ne zaman yollara çıkacak?
Elektrikli araba fiyatları, vergiler

2 yorum:

mesut dedi ki...

mitsubishi nin yeni yüzde yüz elektirikli miavasının 10 yıl garantili pili olduğu söyleniyor ama onda da akü kirası var mı

Alperen dedi ki...

Ben elektrikli Çin arabası kullandım ve pili azdı yani gücünü tam vermedi ve " bursa elektrikli oto veya katren oto diye girin " googledan bakın gayet iyi ama arabayla kıyaslamayın çocuk arabası ile normal araba arası gibi. Pil kirası yok. Ama bu pillerin ömrü zaten 2-4 yıl gibi.yüksek hızı 85 diyor ama bizde 55 yaptı. İçeri ses alıyor normalde elektrik motorunu çok çalıştırırsın da " nııııııııı" diye öter. pil gittiği km de bence 100 km zor olur hele yıl geçtikçe ama fiyat 20-30. 20 olanları sadece kısa mesafede olanlar için. 30 gerçek saç olacakmış onlar alınır.
Hem de şarj süresi Renolar gibi yani 6-8 saat. Reno vs araba olur bunu ben çocuğuma alırım. Ama dolmuştan kurtulmak isteyenlere tavsiyemdir.