Elektrikli arabalar, hyrid otomobiller ne zaman yollara çıkacak?

toyota prius fiyatları
Su ile çalışan arabayı icat etmek isteyen mühendis konulu filmlerden seyretmişsinizdir. Filmde bile olsa benzin baronları, otomobil üreticileri mani olurlar ve mühendis başaramaz.
Son zamanlarda elektrikli otomobil haberlerini sıkça duymaya başladık. Hatta devlet erkânının da bu arabalar için beyanatları var. Vergilerde indirim düşündüklerini, teşvik edebileceklerini söylüyorlar.

Artık ilkokuldaki bebeler de biliyor ki 10 sene sonrasının teknolojisi bugünden hazır fakat piyasaya sürülmüyor. Eldekilerin tükenmesi bekleniyor.

Elektrikli otomobiller ve çevre

Elektrikli otomobillerin çevreci olduğu söyleniyor. Önce şu konuda anlaşalım: Hiçbir otomobil çevreci değildir.

Bir otomobilin sadece yakıt tüketimine, kullandığı enerji kaynağına bakarak çevreci olup olmadığını söyleyemeyiz. O otmobil üretilirken çevreye bırakılan atıklar, kullanırken saldığı zararlı gazlardan daha mı azdır?

Hibrit arabalar
hem benzin ile hem de elektrikle çalışıyor. Tükettikleri benzin miktarına bakılırsa çevreci olmadıkları görülüyor. Örneğin, 1.8 cc motorlu Toyota Prius 100 km'de 3.9 lt benzin tüketiyor. 1339 cc Honda Civic Hybrid ise 100 km'de 4.6 lt benzin tüketiyor. Bu araçlarda hem benzinli hem de elektrikli motor kullanılıyor.
Hibrit otomobiller gündeme geleli 3- 4 sene oluyor. Daha yollarda bunları göremeden elektrikli araçlardan söz edilmeye başlandı. Elektrikli arabaları satışa henüz sunulmadı, mevcut kanunlara göre şimdilik yollara çıkmasını mümkün değil. Sanayi Bakanlığı tarafından kanuni düzenlemelerin en kısa zamanda yapılacağı bildiriliyor. Şarj istasyonlarının azlığı, şarj süresisinin uzunluğu, batarya ömrü, tamir ve servis gibi konular elektrikli araçların önündeki engeller.

Vaziyet öyle gösteriyor ki vatandaşın ucuz arabaya, ucuz yakıt ile binmesine epey var.

İlgili yazılar
Elektrikli Fiat Doblo
Elektrikli arabalar
Elektrikli arabaların fiyatları
Minsent elektrikli araba
Elektrikli BMW
Toyota Prius Fiyatları

Hiç yorum yok: