İkinci el araba alacaklar için faydalı bilgiler, ipuçları

Araba almadan önce kendinize sormanız ve cevaplamanız gereken birkaç önemli soru var?

1. İkinci el mi almalıyım, yoksa sıfır mı?


Bu sorunun cevabı arabayı kullanım amacınıza, kullanım sürenize, ustalığınıza ve hatta kişiliğinize göre farklılık gösterir.
Araba sürekli elinizin altında bulunması gerekiyorsa, çok sık kullanacaksanız, örneğin her gün işe gidip gelecekseniz, size kolay kolay arıza çıkarmayacak bir araç lazım demektir. Bu durumda sıfır veya çok yeni bir araba almanız işlerinizin aksamamasına faydası olur. Kolay kolay yolda kalmazsınız.
Aldığınız arabayı çok uzun süre kullanmayı planlıyorsanız, yine sıfır veya yeni model bir araç sizin için daha iyidir. Kısa süre sonra değiştiririm veya satarım diyorsanız, kesinlikle ikinci el almalısınız. Çünkü sıfır arabayı kısa süre sonra sattığınızda çok fazla zarar edersiniz.
Ehliyeti yeni aldıysanız, tecrübeniz yoksa hemen sıfır araba almamalısınız. Ufak tefek sürtmelerde, küçük kazalarda canınızın yanmayacağı yerli bir arabayla başlamalısınız. Ustalaşınca sıfır arabaya yönelebilirsiniz. Çabuk sıkılan, ayran gönüllü bir yapınız varsa hiç sıfır arabaya yönelmeyin. Bir iki yıl içinde arabadan bıkarsınız ve satmaya kalktığınızda çok zarar edersiniz.

2. Yerli mi, yabancı mı? Ucuz mu, pahalı mı? Eski mi, yeni mi?


Türkiye’de her arabanın tamircisi ve yedek parçası var. Bu konuda bir sorun yok. Fakat kimi markanın parçası çok pahalıyken, kimisi çok ucuz olabiliyor. Cebinizi düşünüyorsanız tabi ki parçası ucuz olanı tercih etmeniz gerekiyor. Ama dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Yaşadığınız yerde o markanın tamircisi var mı? Varsa işçiliği iyi mi, çok mu para istiyor yoksa gönlü zengin biri mi? Bunları araştırın ve ona göre tercihte bulunun. Küçük bir ilçede yaşıyorsanız buna dikkat etmeniz gerekiyor, en küçük bir sorunda kilometrelerce uzaktaki il merkezine gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Çok ucuz arabaya meyletmemekte fayda var. Her hafta sanayide volta atmak zorunda kalabiliriniz, bütün sanayi esnafıyla ahbap olursunuz.

3. Arabayı beğendim, ne yapmalıyım?


Gözünüze bir arabayı kestirdiniz, çok beğendiniz, ama ne kaportadan anlıyorsunuz, ne motordan. Bu durumda satıcının sözüne, yeminine güvenip hemen almayın tabi ki. Mutlaka motorcu ustasına ve kaportacıya gösterin arabayı. Ama bu ustalar sizin tanıdıklarınız olsun, satıcının değil. İkinci el arabada ufak tefek sorunlar olabilir, boyanmış parçalar olabilir, ama değişmiş parçası varsa uzak durmanızda fayda var, satışı zor oluyor. Kilometresine baktırın, orijinal mi, üzerinde oynama yapılmış mı öğrenmeye çalışın. Ruhsattaki şasi numarasıyla, arabanın üzerindeki şasi numarası birbirini tutuyor mu diye bakmayı veya baktırmayı unutmayın. Muayenede sorun çıkar, başınıza iş alırsınız.

4. Karar verdim, beğendim, nolcak şimdi?


Doğru notere gidiyorsunuz elbette. "Satışı bir ay sonra yaparız", "Ruhsat sahibi yarın geliyor", "Rehinini haftaya kaldırcam, sonra noterde satışı veririm" gibi mazeretlere inanıp parayı verip arabayı almayın. Siz cebinizde paranızla, satıcı cebinde kontak anahtarıyla notere gidin ve işlemleri yaptıktan sonra değiş tokuş yapın elinizdekileri. İkinci el araç alım satım işlemleri
Noterdeki işiniz bittikten sonra artık araba sizindir. Ruhsatı yenilemek için 1 ay süreniz var. Bu süreyi aşarsanız ceza ödersiniz.

5. İnternetten araba alınır mı?


Satılan arabaların çok büyük çoğunluğu, ya eskidiğinden, ya büyük bir sorunu olduğundan, ya büyük bakımları geldiğinden satışa çıkarılıyor. Bazıları da acil nakit ihtiyacından satılıyor. Siz acil nakit ihtiyacı olanı bulmaya çalışacaksınız. Hal böyleyken internetteki araba ilanlarının yüzde 90’ından fazlası “mükemmel durumdadır”, “doktordan/bayandan/öğretmenden temiz kullanılmıştır”, “hasarsız, hatasız”, “model yükseltmek amaçlı satıştadır”, “yer uçağıdır”. Arabadan anlamıyorsanız bulunduğunuz şehirdeki ilanları aratın internetten. Başka bir şehre gidip yüzde 10’luk bir ihtimal için masraf yapmayın. Bu kadar yol gelmişken almadan dönmemek gibi dürtüyle yanlış bir karar da verebilirsiniz. İnternetten bulduğunuz kişilere kesinlikle kapora vermeyin.
Kasko nedir?
Trafik Sigortası

Hiç yorum yok: