Gümrük arabaları, gümrükten araç alma

Engellilerin gümrük vergisi ödemeden otomobil almalarının yol ve yöntemini anlatmıştık. O yazıya yapılan yorumlarda gümrük mevzuatıyla ilgili sorular sorulmakta, gümrükten araba çıkarmayla alakalı bilgiler istenmektedir.
Vatandaş ucuz araba peşinde. Ülkemizdeki vergiler malum, ÖTV, MTV...
Gümrükten araba geçirmek o kadar kolay değildir ve pek ucuza mal olacağını hiç sanmıyoruz. Çünkü bu memlekette tapu daireleri ve gümrükler senelerdir bir hususiyetleriyle meşhurdurlar. Ne olduğunu biz burada telaffuz etmeyelim.

Gümrük mevzuatı çok uzun ve karmaşık. Türk vatandaşı olanlara farklı uygulamalar mevcut, yabancı uyruklulara farklı. Ben sabırlıyım, meraklıyım, çözerim, işin içinden çıkarım diyenler için ilgili siteleri sıralayalım.
Gümrük otomasyonu | Gümrük Müsteşarlığı | Turing ve Otomobil Kurumu | Dış Ticaret Müsteşarlığı

Tasiş Gümrük araba ihaleleri

Gümrüklerde takılan malların satıldığı bir kurum var: TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Bu kurum Başbakanlığa bağlıdır ve elindeki araçlar için ihaleler düzenler. Satışa çıkarılan araçları şu sayfalardan arayabilirsiniz. Yaptığımız aramalarda araçların pek de ucuz olmadığını bazılarında hasar oranının yüksek olduğunu gördük. Eğer araç almayı düşünürseniz orada yazılan hasar oranına itibar etmeyip iyice bir inceleyin.

Yurtdışından içeri sokacağınız bir araba için ÖTV, KDV hatta üzerinden bulunan radyo teyp gibi cihazlar için bandrol parası ödersiniz. Kısacası teferruatı çoktur. Profesyonel bir gümrük müşavirinden (danışman) yardım almadan gümrüklerde otomobil sahibi olmanız biraz zordur. Çünkü işleyiş öyledir, öyle ayarlanmıştır.
Bu işlerle uğraşan ziyaretçilerimiz tecrübelerini yorum yazarak bizlerler paylaşırlarsa memnun oluruz.
İlgili yazılar
Vergi indirimli araba kampanları
Sakatlar için yurtdışından gümrüksüz araba almak

3 yorum:

salih özel dedi ki...

merhaba bizleri aydınlatmak için zaman ayırdığınız için teşekkürler.benim B sınıfı ehliyetim var sol ayağım sakat otomotik araba alabilirmiyim alabilmem için ÖTV den yararlanmak için ne yapmam lazım saygılar

arabalari.net dedi ki...

@Sayın Salih Özel;
Otomatik vitesli araç için ÖTV ödersiniz. Ayrıntılar için şu yazılara bakınız:
Özürlüler ve Gümrük Vergisi

Engellilere ÖTV indirimi

Özürlülere MTV ve ÖTV

grand ozgul termal tatil koyu dedi ki...

Niye bu kadar zorlaştırıyorlar ki