Otomotiv sektöründe ÖTV indirimi ne kadar?


Başbakanımız ekonomik krize karşı 4. tedbir paketini de açıkladı. Paket sayısının artması durumun iyiye gitmediğinin göstergesi olabilir mi? Neyse konumuza dönelim. ÖTV, özel tüketim vergisinin kısaltması. Lüks kabul edilen mallardan alınıyor. Beyaz eşya, araba gibi...

ÖTV ne kadar?

Binek arabada en düşük ÖTV %37, en yüksek ise %84, hafif ticari araçlarda %10.

ÖTV indirimi hangi araçlarda

İndirim en çok 1600 cc'ye kadar olan araçlarda olacak. 1600cc olan bir otomobile uygulan vergi %37. Bu verginin %18,5'e düşürülmesi bekleniyor. Örneğin en ucuz çin arabası olan Chery Alia 1600cc Norma'ya yansıyan ÖTV 5.491 TL, indirim ile bu rakam 2745 TL olacak. Chery'nin şu anki fiyatı 14.840 TL+ 5.491 TL+3.659 TL= 23.990 TL. İndirimden sonra 20750 TL olacak. Eğer KDV indirimli ÖTV üzerinden hesaplanmazsa fiyat 21244 olur.

ÖTV İndirimi Ne Zaman

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından ÖTV'ye ilgin kararnamenin salı günü Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

ÖTV indirimi otomobil sektörünü kurtarır mı?

Başbakan'ın ÖTV'yi düzenleyeceğiz demesinin ardından otomobil satışları durdu. Vatandaş "Biraz daha bekler, daha ucuza alırım." diye düşündüğü için alışlarını erteledi. Eğer bu düzenleme gecikir ise otomobil acenteleri satış yapamadan dükkanlarını kilitleyeceklerdir bir zaman daha.
Kriz dönemlerinde nakitte beklemek iyidir. Bunu bilenler 0 otomobil almak yerine fırsatı kollayıp bir yaşında veya düşük km'li otomobilleri almayı tercih edecektir.
Eğer hükümet otomotiv sektörünü krizden çıkarmak istiyorsa bize kulak versin. Türkiyede kamuya ait araç sayısının 115 bin. Bunların büyük bir kısmı makam aracıdır. Değiştirin makam araçlarını, vekillere Mercedes bürokratlara BMW müdürlere Fiat...

Hiç yorum yok: