Özürlülerin yurtdışından gümrük vergisi ödemeden araba alması

engelli aracıEngellilere ÖTV indirimi başlıklı yazımıza gelen yorumlarda yurt dışından, gümrük vergisi ödemeden araba alınıp alınamayağı sorulmuştu.
Yine soru cevap şeklinde açıklamaya çalışacağız.

%60 engelli raporum var, yurt dışından gümrük vergisi ödemeden araba alabilir miyim?


Evet, alabilirsiniz. Ancak alacağınız otomobilin 1600 cc silindir motorlu olması ve özel tertibatlı olması gerekmektedir.

Özel tertibatı bulunmayan arabayı gümrüksüz alabilir miyiz?


Eğer otomobili özürlünün kendisi kullanacak ise, özel tertibatlı olması şartı vardır. Özel tertibatsız bir araba için gümrük vergisi alınacaktır.

%90 özürlü raporu olan biri hangi arabaları alabilir?


%90 özürü olan (yani bakıma muhtaç) bir kişi için yurtdışından getirtilecek araba en fazla 2500 cc olabilir. Ayrıca bu aracın engellinin rahatça binip taşınabilmesi için düzenlenmiş olması gerekmektedir. Engelli kişinin binip inebilmesi, taşınabilmesi için donatılmamış bir araba için gümrük vergisinden muaf değildir.

Gaziler için getirtilen araçlarda özel tertibat bulunmazsa gümrük vergisi ödenir mi?


Hayır, kanun "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren ve sol bacak engeli olan gazilerde özel tertibat aranmaz." demektedir.

Otomatik şanzımanlı (vitesli) araçlar gümrük vergisine tabi midir?


Evet, otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı sayılmamaktadır. Gaziler, otomatik vitesli araç ithal ettiklerinde gümrük vergisi ödemezler.

Gümrük vergisi muafiyeti yedek parça ve aksesuarları da kapsar mı?


Özel olarak engelli araçları için getirilen yedek parça ve aksesuarlar, tamir ve bakım araçları için gümrük vergisi alınmaz.

Hangi kurumlara müracaat etmek gerekmektedir?


Hareket ettirici özel tertibatlı araç Türkiye'ye getirilmeden önce engelli kişi veya vekili Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne başvurmalıdır

Hangi belgeler istenmektedir?


* Heyet raporu (Raporda ilgilinin sakatlığı ve kullanacağı aracın özelliğinin belirtilmesi gerekmektedir. Yurtdışından alınan raporlar dış temsilciliklere onaylatılmalı, ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 41. maddesine uygunluğu belgelenmelidir)
* H sınıfı sürücü belgesinin aslı ve sureti
* Yurt dışında yaşayan özürlüler için; Yurda kesin döndüğünü gösteren Konsoloslukça onaylı belge ile yurda kesin dönüşünden önce satın alınan taşıtın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösterir mülkiyet belgesi.
* Türkiye’de ikamet eden malül ve sakata bağış yapılması halinde; taşıtın bağışlayana ait olduğunu gösterir mülkiyet belgesi ile noter veya Konsoloslukça düzenlenmiş bağış belgesi,
* Taşıtın bir bedel karşılığı;
* Tüzel kişiden alınması halinde, ithal edilmek istenilen taşıtın cins, marka ve özellikleri ile fiyatını gösteren proforma fatura ve ithal sırasında fatura aslı,
* Gerçek kişiden alınması halinde, taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi.
* Nüfus cüzdan örneği,
* İthal edilecek aracın başkasının kullanımına vermeyeceğine dair taahhütname.
* İkametgah belgesi.

Gümrüksüz aldığım arabayı bir başka engelliye devredebilir miyim, satabilir miyim?


Yanlış bir bilgi vermek istemediğimiz için kanunu buraya aynen yazıyoruz:
a- Malül veya sakat kişiler; mülkiyetlerinde bu yolla muafen ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, bizzat malül ve sakat kişi tarafından kullanılamayan araç ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muaf olarak otomobil, bizzat malül ve sakat kişi tarafından kullanılamayan araç ve motosiklet ithal edemezler.

b- Malül ve sakatlar tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobil, bizzat malül ve sakat kişi tarafından ullanılamayan araç ve motosikletlerin fiili ithal tarihinden itibaren 10 (on) yıl geçmemişse malül ve sakatlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi ve devri mümkün değildir,

c- Söz konusu aracı devralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde devredilecek taşıtın Ankara Naklihane ve Bedelsiz ithalat Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilerek, devri alacak kişinin sakatlığına uygun olarak aracın anılan Gümrük İdaresinin gözetimi altında dizayn edilmesi gerekmektedir." Kaynak

Bu kanunları ilkokul mezunları kişilere mi yazdırıyorlar acaba? a maddesinde 5 yıl süreyle satılamayacağı söyleniyor. Buradan şunu mu anlamalıyız: Yurtdışından gümrük vergisi ödemeden alınan aracı, sonradan gümrük vergisini ödeseniz dahi satamazsınız. Bu mu anlaşılmalı? b maddesinde ise 10 yıl meselesi var. Oradan da şunu mu anlamalıyız: Bir başka engelliye satmak için gümrük vergisi ödenmelidir.
Biz bu işin içinden çıkamayacağız. Anlayan varsa bize anlatsın bir zahmet.

Başka hangi kaynaklara bakabilirim


Sizlere elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştık. Bu yazının hazırlanmasında aşağıda verdiğimiz kaynaklardan yararlanılmıştır. Daha fazla bilgi için bu sayfalara bakabilirsiniz.
Engelliler.biz Platformu
Pozitif Özürlüler Eğitim Derneği
Türkiye Sakatlar Derneği
Özürlüler Vakfı
ÖZÜRLÜLERİN GÜMRÜK VERGİSİZ ARAÇ İTHALİ
Özürlüler Mevzuatı
Gümrük İdaresi

128 yorum:

Adsız dedi ki...

bu soruyu tekrar suruyorum kusura bakmayın net bir cevap verirseniz sevinirim.engelli aracı hangi ülkelerden alabiliriz.cevap için şimdiden teşekkür ederim...

arabalari.net dedi ki...

Her ülkeden alabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

özürlü aracım var mtv muafiyeti için online dilekçe vermem mümkün mü

Adsız dedi ki...

engelli, arac ithalinde yaş sınırı varmı arkadaslar?Birde rampa sisitemini yurt dışındamı yaptırmak zorundayım yoksa türkiyede de yaptırsam olur mu?

arabalari.net dedi ki...

@Adsız;
Aracı engellinin kendisi kullanacak ise 18 yaşını geçmiş olmalı. Yakınları kullanacak ise yani özrü %90'ın üzerinde ise yaş sınırı yoktur.
Rampa sisteminden kastınız özel tertibat ise Türkiye'de yaptırılabilir.

tevfik dedi ki...

slm.17 yasında %96 sağlık kurulu raporu olan bir kızım var.ben 400 tl maaşla calışan bir sigortalıyım.eşim evde bakım ücreti alıyor.kızım engelli maaşı almıyor.biz bu maaş için başvurursak kızım maaş alabilirmi? kızım benim sigortamdan faydalanabilirmi.faydalanamazsa yeşil kart kullanablirmi?yeşil kart kullaanırsa sigortamdan ve raporundan faydalandığı gibi eksiksiz faydalanabilirmi?bizi bu konuda detaylı bir şekilde bilgilendirirseniz cok memnun olurum.sevgilerimle tevfik...

arabalari.net dedi ki...

@Tevfik Bey;
Biz, sadece engelliler için otomobil indirimleri vs. üzerinde duruyoruz. Yazının sonunda verilen bağlantıları kullanarak engelliler için özel olarak hazırlanan sitelere ulaşabilir, sorularınızın yanıtlarını oralarda arayabilirsiniz.
Teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

merhaba %90 raporum var diyaliz hastasıyım ağır özürlü değilim normal B sınıfı ehliyetim var ve arabam özürlü aracı değil arabamı satıp yurtdışından raporumla vergi indiriminden yararlanarak araç almak istiyorum ortopetik özürlü değilim acaba böyle bir hakkım varmı yararlanabilirmiyim ilginiz için teşekkürler.

arabalari.net dedi ki...

@Duragan;
%90 raporunuz olduğuna göre yurtdışından getirteceğiniz arabanın özel tertibatlı olması gerekiyor. Yukarıdaki 3. soruya bakınız.

Adsız dedi ki...

ya bana cevap verecek kimse yok mu,bir sngelli illa beş yılda bir mi araç alacak,mesela benim yüzde doksan üç raporlu kızım var,hem ben hem de eşim araç alamaz mı

Adsız dedi ki...

merhaba,

benim %47 maluliyet raporum var. Önceki yıllarda geçirdiğim bi rkaza neticesinde sol bacak diz altı protezi kullanıyorum, sağ ayağımda da ortopedik sorun var. Ancak yapmış olduğum denemelerde otomatik araç kullanabildiğimi gördüm.

Şu anda B sınıfı ehliyetimi H sınıfına çevirmek üzere sürücü kursuna başvurdum, Şubat ayında direksiyon sınavına girerek H sınıfı ehliyet sahibi olacağım.

Şubat ayından sonra yeni bir araba almak durumundayım. Yukarıda vermiş olduğum bilgiler eşliğinde bana ÖTV den muaf otomatik bir araç almak için nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlatabilirseniz sevinirim.

tşkler.

arabalari.net dedi ki...

@Adsız;
ÖTV ödememek için özel tertibatlı bir araç almalısınız, otomatik vitesli bir araç için ÖTV ödersiniz.

Adsız dedi ki...

merhaba

bn sami karaaslan fransada akrabalarım var 100/90 zihinsel özürlü 13 yaşında kız çocuğum var akrabalarım bana ordan(fransadan) araba hibe edebilirmi ??? teşekkürlerimi arzederim

arabalari.net dedi ki...

@Sami Bey;
Akrabalarınız size Fransa'dan otomobil hibe edebilirler.

Adsız dedi ki...

slm
benım cocugum var 11 yaşinda ozurlu bunun uzerınde araba alabılırmıyım otv odemeden raporu 100 80 dır 20 milyarsa araba kaca alabılırım

Adsız dedi ki...

merhaba
%90 özürlü birine yurt dışından araç getirmek istiyorum.Bu araç özel fonksiyonlu yanı rampa gibi özellikleri olması gerekiyor sanırım taksilerde nasıl bir rampa uygulaması yapılıyor acaba.Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Selam
Zihinsel özürlü hastaya nasıl araç alabiliriz vergiden muhaf olabilirmiyiz.

Adsız dedi ki...

ii akşamlar sağ elimden özürlülük var %40 sakat raporum var yurt dışından sadece otomotik vites araba getirile bilirmi saygılarımla önder

Adsız dedi ki...

OLUM YÜZDE SEKSEN ÖZÜRLÜ DEVLET DESTEKLİ RABA ALABİLİRMİYİM TAŞIMACI OLARAK?

Adsız dedi ki...

yüzde 90raporlu 10 yaşında oğum adına 20000 tl arabaya ne kadar öderim ahmet

Adsız dedi ki...

SLM ADIM HÜSEYİN ABİMİN YÜZDE 50 SAKATLIK RAPORU VAR SAĞ KOLUNDAN DOLAYI ÖZÜRLÜ ARACI ALIRKEN Bİ FAYDASI VEYA NEKADAR İNDİRİM OLUR CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM TŞKLER

arabalari.net dedi ki...

@Hüseyin;
Şu yazılara bakınız:
Engellilere ÖTV indirimi
Özürlülere MTV ve MTV

hamdi dedi ki...

kazada sol ayağımı tamamen kaybettim önceki raporom yüzde altmış şimdiyse dok raporu yüzde yirmi ondan dolayı ithal oto,dan veya türkiyeden oto alabilirmiyim h.a sayın yetkililerden cevap bekliyom

arabalari.net dedi ki...

@Hamd;
Evet alabilirsiniz, ilgili yazıları okuyunuz.

Adsız dedi ki...

YÜZDE 40İŞİTME ENGELLİYİM ADIMA VERGİSİZ ARAÇ ALABİLİRMİYİM VEYA YILLIK VERGİSİ ÖDEMEYEMEYE BİLİRMİYİM İSMAİL TAŞKIN

arabalari.net dedi ki...

@İsmail Taşkın;
Alabilirsiniz. Ayrıntılar için şu yazılara bakınız: Engellilere ÖTV indirimi
Özürlülere MTV ve MTV

Adsız dedi ki...

slm ya benim merak ettigim 1600 cc dışında mesela 2000 cc getirmek istendiginde gümrük farkı verilerek getirilebilrmi ?? ne kadar ödenecenine ilişkin bi bilginiz varmı??? şimdiden teşekkürler.. sagolun...

bay x dedi ki...

rapor almak için nereye başvurmalıyım

şerif dedi ki...

merhaba.%90 özürlü 11 yasında yegenım var.onun adına yurt dısından binek araç getirtmek istiyouz.bu araca özürlü tertibatı takılması şart mı ?şartsa malıyetı en dusuk tertıbat nedir ve nekadar maliyeti vardı.birde yurtdısından gelen aracın ordaki vergılerdende muaf tutularak mı gonderiliyor.yosa bayını sattıgı fiyat uzerinden mi geliyor.cevaplarsanız çok tsk ederim.

Adsız dedi ki...

Slm.12 yaşında otistik(% 80) oğlum var.Yurtdışından onun adına araç getirebilirbiyim.Eğer mümkün ise 8000 tl lik bir araca nekadar vergi öderim.Teşekkürler
Sezgin

arabalari.net dedi ki...

@Şerif;
Özürlü yeğeninizin araca binip inmesini kolaylaştıracak bir tertibat takılması şarttır? Aksi halde gümrük vergisi vs. ödersiniz. Maliyet konusunda bir bilgi veremeyeceğiz, tertibatın cinsine göre fiyat değişir.
@Sezgin;
Oğlunuzun özrü %90'ın altında olduğu için onun adına vergi ödemeden araç getiremezsiniz.

Adsız dedi ki...

selam ben mehmet benim fiziksel engeli kardeşim var yüzde 57 raporu var biz araba almak istiyoruz nasıl alabiliriz ötv vergilerinden faydalanabilirmiyiz

Adsız dedi ki...

merhaba benim cocugum %80 ozurlu gozukuyor dedıgınız bu otv veyahut gumvukvergısınden yararlanmam mumkunmudur bu durum ıcın ozurlu kısının yas sınırı varmıdır yoksa baskasinin kullanmasinda bir sakinca varmıdır teekkur ederim

Adsız dedi ki...

iyi günler ben ender benim kardeşim hem bedensel ve zihinsell engelldir %90 engelli ehliyeti yok yaşı 18 in altında bir akrabamız dışardan ona araba tahsis etmek istiyor bakıma muhtaç onu götürüp gezdirmek için sürekli hastanelre kontrol götürüyoruz bize bu şartlarda detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

ben sevilay aktaş benim 11 aylık yüzde 70 raporlu daown sendromlu bir kızım var bundan yaklaşık bir ay önce anne maaşı için işlemlerimizi eksiksiz yaptırdık ve sosyal il müdürlüğüne verdik bir hafta sonra kızımı görmeye geldiler sonra bir haber alamadık peki ben bir anne olarak soruyorum size anne bakım parası ne zaman sonra veriyolar çok bekliyormuyuz çünkü eşim işsiz ve hiç bir güvencemiz yok ve anne bakım parası ne kadar alabilirim birde araba almak istediğimzde arabadan nasıl faydalanabiliriz bana detaylı olarak yazarsanız çooook sevinirim ve morelim biraz daha yüksek olur ilginize çook teşekkür ederim hayırlı günler

Adsız dedi ki...

iyi günler benim amcam %40 engelli almanyadan özel tertibatı olmayan araba getirmek istiyor bunun için gümrükten ücret alınıyormu (eğer alınıyorsa tahmini fiyat söyleyebilirmisiniz) ve en az kaç model olması gerekiyor cevabınız için şimdiden teşekkürler
ihsan

Adsız dedi ki...

slm ben yurt dısından ozurlu otomobılı olarak ıthal edılecek otomobıllerde yas sınırı yanı model aranıyormu yoksa yoksa butcemıze uygun arac getırebılıyomuyuz bunu ogrenmek ıstıyorum.

mehmet dedi ki...

%81 ortabetik özürlü her iki kolumda biyo elektironık kol protezi kullanmaktayım özürlü araba almak istiyorum kdv ve ötv den yararlanabilirmiyim ehliyet mecburiyeti varmı

Adsız dedi ki...

YÜZDE 20 ÖZÜRLÜ HEYET RAPORU ALDIM ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANABİLİR İBARELİ H SINIFI EHLİYETİM VAR YURT DIŞINDAN ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANARAK ÖZÜRLÜ ARACI GETİRTEBİLİRMİYİM BANA YÜZDE 40 IN ALTINDA ÖZÜRLÜ RAPORU OLANA YURT DIŞINDAN GETİRİLEN ARAÇLARDA ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANAMAZSIN DEDİLER BU DOĞRU MU?

Adsız dedi ki...

iyi günler benim %60 raporum var yurt dışından araba almak istiyorum. ama benim maliyeye borcum var.borcum olduğu halde araç alabilirmiyim.

ismet tecel dedi ki...

merhaba benim her iki kulaklarım % 100 hiç duymadıgımdan dolayı işitme engelli % 55 özürlü raporum ve h sınıfı belgem var bu sayede Ö T V veya M T V den muaf araba alabilirmiyim bununla çok ugraştım ama maliye engel oldu ne yapmam lazım

Adsız dedi ki...

@İsmet Bey;
Özel tertibatlı olmak şartıyla ÖTV ödemeden otomobil alabilirsiniz.

mustafa dedi ki...

selam benim akciğerin olmadığından dolayı %88 ağır özürlü raporum var yurtdışından gümrük ödemeden araç getire bilir miyim?

onurr dedi ki...

merhaba benim iç hastalığından dolayı %88 ağır özürlü raporum var yurtdışından akrabam bana hibe olarak araç getirmek istiyor gümrük ödemeden getirebilr mi?

arabalari.net dedi ki...

@Onurr ve Mustafa;
Özel tertibatlı arabaları yurtdışından gümrük ödemeden getirtebilirsiniz. Özrünüz %90'ın altında olduğu için bu araçları sadece siz -H sınıfı ehliyetiniz olduğunu varsayıyoruz.- kullanabilirsiniz.

mustafa dedi ki...

benim akciğerimin oladığından ne gibi tertibat yaptırmam gerekir bir bilginiz var mı? teşekkürler...

arabalari.net dedi ki...

@Mustafa;
H sınıfı ehliyetiniz var mı? H sınıfı ehliyetler üzerinde ne gibi tertibat olacağı yazmaktadır.

mustafa dedi ki...

e sınıfı ehliyetim var onunla kullanamaz mıyım ?

arabalari.net dedi ki...

@Mustafa;
E sınıfı ehliyet ile özel tertibatlı bir araç (özürlülere mahsus) kullanamazsınız. Özel tertibatlı olmayan bir aracı da yurtdışından gümrüksüz getirtemezsiniz.

Adsız dedi ki...

merhaba benim %70 engelli olan şuan 5 yaşında oğlum var bizim arabayı ne şartlarla ve nasıl almamız gerekiyor ayrıca yurt dışından da nasıl getiriliyor onu öğrenebilirmiyiz teşekkürler ...

Adsız dedi ki...

ablam ms hastası b sınıfı ehliyeti var % 76 özürlü raporu var yurt dışından hibe araç getirte bilirmiyiz vergiden muaf oluyormuyuz

ahmet yücedağ dedi ki...

ben solbacağımdan %50 özürlüyüm yılardır otomatik fitezli arac almak istedim ötv siz ama bir türlü alamıyorum o hakak sahip olmam için sağ bacağımdan özürlü olmam gerekir miş bana tuhaf geldi böyle bir yasa otomaktik daha rahat kulanılır özürlüler için lütfen benim gibiler için öyle bir hak kaltımı benei aydınlatın lütfennnn

arabalari.net dedi ki...

@Sayın Ahmet Yücedağ;
Otomatik vitesli arabalar özürlüler için değildir. Özürlüler için dizayn edilmiş, özel tertibatlı bir arabayı ÖTV ödemeden alabilirsiniz.

TUNCAY dedi ki...

EŞİM BEYİN KANAMASI GEÇİREREK SOL TARAFINA FELÇ GELDİ,%94 ENGELLİ HEYET RAPORUNA SAHİP, EŞİ OLARAK ONUN VEYA KENDİ ADIMA ÖTV ÖDEMEDEN SIFIR ARABA ALMA HAKKINA SAHİPMİYİZ, ÇOK TEŞEKKÜRLER.

arabalari.net dedi ki...

@Tuncay;
Evet.

Adsız dedi ki...

27 ağustosta ablamla ilgili mail atmıştım cevap alamadım

arabalari.net dedi ki...

27 Ağustosta soru soran sayın ziyaretçimiz;
Yazıda belirttiğimiz gibi ablanız için yurtdışından vergi ödemeksizin araç getirtebilirsiniz. Teferruatlı bilgi için yukarıdaki yazıya bakınız.

Adsız dedi ki...

adım gül özürlü çoçugum var üstünden araba alıcam ama ben ev hanımıyım eşim kredi çekip almak istiyor araba çoçugunmu yoksa eşimin mi üstüne oluyor çocugum 14 yaşında cevabınızı bekliyrum teşşekkürler

Adsız dedi ki...

babam görme özürlüsü,%91 heyet raporu var.Babamın adına avrupadan vergisiz araba getirilebilirmiyiz veya akrabamız almanyadan gelirken ona araba hibe edebiliyormu.Teşekürler.

arabalari.net dedi ki...

@Adsız;
Evet, babanız için vergi ödemeden otomobil getirtebilirsiniz. Yukarıda belirtilen şartları akrabanız Almanya'dan Türkiye'ye gümrüksüz sokabilir.

Adsız dedi ki...

Babamın gözleri görmüyor,ayrıca solunum sistemide OBSTRÜKTİF TİP AKCİĞER hastalığı var.Raporu %91.onun adına avrupadan gümrüksüz araba getirmek istiyorum.Özürlülerin gümrüklerle ilgili sayfaya baktım.116/1 şıkında körler hariç diye yazı vardır.Bu konuda yardımcı olursnız memnun olurum.Teşekürler.

arabalari.net dedi ki...

@Adsız;
Sözünü ettiğiniz maddeden özürlülerin kendi kullanacakları araçları anlıyoruz. Yani babanız kendi araç kullanamayacağı için özel tertibatlı bir aracı gümrüksüz getirtebilirsiniz. %90 üzerinde özrü olan kişilerin getirilecek araçlarda özel tertibat aranmaktadır. Yukarıdaki sorulara ve yazı sonundaki kaynaklara bakabilirsiniz.

aks30957 dedi ki...

iyi günler.gözümden %41 raporum var.böbreğimin biri yeni alındı.tekrar rapor alıp ÖTV siz araç alabilirmiyim.Şimdiden teşekkürler

arabalari.net dedi ki...

@aks30957;
H sınıfı ehliyet ile ÖTV'siz araç alabilirsiniz veya özrünüzün %90'ın üzerinde olması gerekiyor. O zaman da aracı bir yakınınız kullanabilir.

piyanist dedi ki...

selam yüzde 90 raporlu kızım var yurtdışında akrabamda ford galaxy 1600 cc araç var hibe etmek istiyor bunu getirtebilirmiyim getirebilirsemde yolu yordamı nedir yardımcı olurmusunuz tesekkurler

duranhoca dedi ki...

slm
benim 78 yaşından beyin kanamasından mutevellit sol tarafta felçlik var ve %80 raporu var bunun için yakınının kullanacağı yanı mesela benim refakatle kullanacağım araç getirebilir miyiz araç en fazla kaç yaşında olmalı özel tertibat gerekiyor mu

Adsız dedi ki...

merhaba ben cem.. babam %90 diyaliz hastası haftada üç gün diyalize giriyor.. ötv ödemeden sıfır araç almak istiyoruz fakat yaptığımız araştırmalara göre diyaliz hastaları araba kullanamıyormuş .babamın B ehliyeti var ve şu andaki arabayı kullanabiliyor.eğer sıfır bir araba alıp ötv ödemezsek babam arabayı kullanamazmı?

ahmet soylu dedi ki...

merhaba ben %42 işitme engelliyim e sınıfı ehliyetim var sıfır km araçlardan ne kadar yararlanabilirim (ötv...)verirmiyiz lütfen acil cvp bekliyorum

arabalari.net dedi ki...

@Ahmet Soylu;
E sınıfı ehliyet ile ÖTV ödemeden sıfır araç alamazsınız. ÖTV ötelemesi H sınıfı ehliyet sahibi özürlülere ve özel tertibatlı araçlar için geçerlidir.

Adsız dedi ki...

2.el araçlardada engelli indiriminden faydalanabilirmi engelli kişi ve ailesi

arabalari.net dedi ki...

@Adsız ikinci el araçların alım satımında ÖTV alınmaz. Engelli adına tescil edilmiş araç MTV ödemez.

Adsız dedi ki...

yurt dışından alacağımız engelli otomobillerde model sınırlaması varmı

arabalari.net dedi ki...

Modelden kastınız otomobilin yaşı ise herhangi bir sınırlama yoktur.

muhammet dedi ki...

merhaba;2 yaşında % 82 özürlü zihinsel ve bedensel engelli oğlum için ötv den muaf oto alabilirmiyim

arabalari.net dedi ki...

@muhammet;
%90'ın altında kaldığı için ötv muafiyetinden faydalanamazsınız.

Adsız dedi ki...

diyaliz hastasıyım %90 raporum var.oğlum 16 yaşında ona ehliyet alabilirmiyim yada aldığım aracı o kullanabilirmi. yardım ederseniz sevinirim..

arabalari.net dedi ki...

@Adsız;
Oğlunuzun yaşı ehliyet almak için müsait değil. %90 raporunuz olduğuna göre ÖTV ödemeden araç alabilirsiniz. Alınan aracı 3. dereceye kadar yakınlarınız kullanabilir.

Adsız dedi ki...

illa özür durumunun %90 mı olması gerekmektedir? benim %80 faydalanamaz mıyım?

arabalari.net dedi ki...

@Adsız; H sınıfı ehliyetiniz var ise %80 rapor ile faydalanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

annemin yüzde 99 heyet raporu var mesela 25000 Tl lik bir arabayı yurt içinden alsam kaç liraya iner yurt dışından ıthal etsek kaç Tl ye iner bilgi verebilirseniz memnun olurum teşekkürler TURAN

Adsız dedi ki...

ben Turan acaba az önceki sualim ulaştımı işin açıkcası cevabi yorumunuzu ne zaman alırım nerde okuyabilirim

arabalari.net dedi ki...

@Turan;
Yaklaşık rakamları verelim. 25 bin liralık bir araca 16.750 civarında bir para ödersiniz.
Yurtdışından araç getirirken ise vergi ödemezsiniz. Dışarından 25 bin liraya aldığınız bir araç için yaklaşık 8 bin lira vergi ödemeniz gerekirken siz ödemesiniz.

Unknown dedi ki...

Benim babaenemin %82 heyet raporu var acaba otv odemeden araba. ala billirmiyiz. lutfen yardimci olabilirmisiniz b tipi ehliyetiyle kullanabilirmiyim

Adsız dedi ki...

%50 sakatlık derecem var 20 000 lık arabayı kaç liraya alabilirim.

Adsız dedi ki...

mrhaba benim 100/80 raporum var iki kolum da sakat araba kulanmam imkansız kardeşim in ehliyeti ile alabilirmiyim almak için nerelere başvuruyoz? cevaplar sanız sevinirim.

arabahaberleri.net dedi ki...

@Adsız;
Özürlü raporunuz %90 ise indirimli araç alabilirsiniz. O aracı 3. dereceye kadar akrabalarınız kullanabilir.

Adsız dedi ki...

slm100/80raporum var iki kolum sakat ikisinide hiç kulanamıyorum ehliyet almadan araba alabiliypormuyum

mehmet dedi ki...

slm ben Mehmet 100/80 raporum var ama ehliyet almadan araba alamazsın diyorlar ehliyet alacam ama benim iki kolum sakat ben nasıl ehliyet alıp araba alacağım yardımcı olursanız sevinirim

EMRE dedi ki...

slm .. Bu yasa yurtdışından alınmış 2.el araçlarda geçerli mi ?

cevaplarsanız sevinirim..

arabahaberleri.net dedi ki...

@Emre;
Evet, yurtdışından alınan 2. el arabalar için de geçerli.

Adsız dedi ki...

sezai önder. % 90 raporu olan görme özürlü annem var. Yut dışından ötv ödemeden gümrüksüz özel tertibatsız araç getirebilirmiyim.motor kaç cc olmalı şayet olmazsa hibe olurmu

selcuk dedi ki...

Selam kardeş benim %80 özürlü raporum var tanı şizofreni ben yurt dışından gümrük ödemeden araç getirebilirmiyim ve kendim kullanabilirirmiyim.cevaplarsan çok sevinirim kardeş hayırlı günler

Unknown dedi ki...

merhabalar benım kardesımın %70 işitme engelli raporu var ayrıyettende konusamıyor boynundada %100 raporu var onun adına ındırımlı arac alabılırmıyız ilginiz için cok tesekkurler..

Unknown dedi ki...

Selamlar ben yurt disinda kaliyorum benin kiz kardslesim % 87 raporlu ve ben ona aracimi hibe etmek istiyorum turkiyede babam kullanabilirmi ve vergi odememiz gerekiyormu yanitlarsaniz sevinirim

Adsız dedi ki...

Selamlar
Babam Türkiye'ye kesin dönüş yaptı 90% özürlü
Soru: kendine ait aracı şu an hala benim garajım'da (yurtdışında) 1991 model 3000 cc motor hacmi olan Mercedes otomatik.
Bu aracı kendisine özürlü aracı olarak götürme ihtimalim varmı aracı annem kullanacak doktor, hastahane vs. Goturebilmesi için.
Şimdiden verilecek cevaplar için teşekkür ederim.
Murat G.

Unknown dedi ki...

Abdullah %98 ÖZÜRLÜ DİYALİZ HASTASI YURTDIŞINDAN HANGİ ARCI GETİREBİLİR CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM. MAİL ADRESİM:apoabdullah@hotmail.com

Adsız dedi ki...

berrin kaplan
slmlar ya araçı nasıl tedarik edicez bilmiyoruz lütfen yardımcı olun...

Ali Musa dedi ki...

Adım: Ali Musa

MERHABALAR , Ben % 46 işitme kaybım var yurtdışından araba alabilmem şartım var mı? Ve Gümrükten nasıl gecebilirim ödemeden gecebiliyor muyum veya ödeme yaparsak ne kadar isterler? Benim Almanyada akrabalarim var orada araba alabilir miyim bana bilgi verebilir misin? Ve yardım eder misin nasıl yapmam gerekiyor bilginizi verir misin sizlerden haber bekliyorum... Saygılarımla selamlıyorum İyi günler iyi çalışmalar dilerim. :)

Adsız dedi ki...

arkadaşlar bildiğim kadarıyla otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak geçiyor.yurt dışından otomatik vites araç getirip burada H sınıfı ehliyeti olan engelli akrabasına bağışlamak isteyen nasıl bir yol izlemelidir.
bunun maliyeti ne olur bilen varsa bilgi verirse memnun olurum.

Adsız dedi ki...

mrb ben isitme engelliyim % 50 raporum ve H sinifi ehliyetim var yurt disindsn gumruksuz ve mtv odemeden arac getirebilirmiyim simdiden tskrler

Adsız dedi ki...

m.avci
slm ben isitme engelliyim% 50 roporum ve H sinifi ehliyetim var uzerinde ozel tertibatli arac kullanir yaziyor yurt disindan gumruksuz ve mtv odemeden arac getirebilirmiyim

Unknown dedi ki...

Elim ayagim sağlam ama şeker ve tansiyon hastasi olduğumdan %63 raporluyum özel tertibat olmayan araba alabilir miyim

Unknown dedi ki...

benim amcam almanyada yaşıyor türkiyede 2 derece ama soyadımız aynı olan görme engelli halam a yurtdışından amcam bir araç hibe etmeyi düşünüyor aracıda ben kullanacağım yani görme engelli şoföru olacam aynı zamanda ... oto bayisi,maliye,trafik müdürlüğü ve gümrük müdürlüğünden hiç bir bilgi alamadım . şimdiden vereceğiniz bilgilere teşekkür ederim... hasan

arabahaberleri.net dedi ki...

@Sayın Hasan Gezer;
Yurtdışından getirilecek yani ithal edilecek aracın hibe olması veya satın alınması ile devlet ilgilenmez. Devlet, o aracın engelli için kullanılıp kullanılmayacağına bakar. Aracın ruhsat sahibi görme engelli halanız olacak ise sizden gümrük vergisi ve diğer vergiler alınmayacaktır. Halanız sizin 3. derece akrabanızdır. Dolayısı ile o aracı siz kullanabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

öncelikle bana verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim nereye başvurabilirim ve neler gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

arabahaberleri.net dedi ki...


Sayın Hasan Gezer;
İthal edeceğiniz aracın engelli kişinin inip binebilmesi için özel tertibatlı olması gerekmektedir. Bu şartı sağlayan bir araç için Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne başvurmalıdır.

Yazı içerisinde gereken evrakların listesi vardır.
Yazının 2009 yılında hazırlandığını göz önünde bulundurunuz. Mevzuat ve kanun değişmiş olabilir.

Adsız dedi ki...

selamlar. muhammed ben. yüzde 60,zihinsel yani şizofren akrabam var bedensel engelli deil bu yasadan yani ötv kdv mtv indiriminden faydalanabiliyormu faydalanabiliyorsa ne kadar indirim sağlanıyor. teşekkürler saygılar

vedat dedi ki...

mrb benim kız kardeşim %70 raporlu böbrek rahatsızlığından dolayı ben kız kardeşim üstüne araba alabilir miyim alırsam yüzde kaç indirim yapılıyor

Adsız dedi ki...

selamun aleykum benim %54 ortopedik engelim var sol ayagim 6 cm kisa h ehliyet alip nelerden yararlanabilirim

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Ben Savaş Yalçın.
Babam böbrek hastası %90 engelli raporu var. Eli ayağı çok şükür halsizlik dışında bir sıkıntısı yok. Yurt dışından hibe yolu ile araç getirebilir miyiz? Eğer getirebiliyorsak: el ayaklarında problem olmadığından aracı sürmek için yada araca binmek için şuan özel aparat taktırmaya gerek yok. Peki bu koşullarda yurt dışından hibe yolu ile araç getirebilir miyiz.

Unknown dedi ki...

Selamin Aleyküm
Ben almanyadan Ramazan ve bir kac sorum var
Türkiyede benim teyzeoglu var 64% görme engeli var ve ben almanyadan benim teyzeogluna araba hibey edebiliyormuyum ve gümrük vergisi ödenecek mi Araba en fazla kac Motor olabilir? Vereceniz cevap icin simdiden tesekür ederim selamlar

Unknown dedi ki...

%90 ve üzeri raporla y.dışından araç getirirken illaki tertibat olması gerekiyormu tertibatsizda getirebiliyormuyuz.
Y.dışından 30 binliraya aldığımız araç için gümrükte ek bir para aliyorlarmi.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Benim babamın sol kolu sakat ve oranı yüzde 57 otomatik vites olan ve sol elin kullanıldığı aparatların sağ tarafa aktarılması ile ötv ödemeden araç alabilirmiyiz ve nasıl bir yol izlemeliyiz

Unknown dedi ki...

Kolay gelsin benim sorum şu benim oğlum engelli 9 yasinda onun uzerinden almanyadan arac getitirebiliyormuyuz özel tertibatli olmadan noter tastikli vekaleti bizde anne baba da olsada oluyormu

Unknown dedi ki...

İyi günler özür raporum yüz de elli iki araç alabilirmiyiz

Unknown dedi ki...

Benim annemin yuzde 90 raporu var ve yatalak araci ben kullanacagim bununla ilgili skinti olur mu. Ayrica yurt disindan alinan arac 2500 cc oluyor galiba bize maliyeti turkiyedeki ile arasinda ki fark nasil olur.

Adsız dedi ki...

Arkadaslar herkese merhaba burada ve daha bircok internet sitesinde gurcistan arabari ile ilgili yeterli bilgi istiyorsunuz fakat her yerde baska baska olummsuzluklar vs baska bir yerde sikinti yok durumlari kafanizi karistiriyor. suanda bu durumla alakali daha once bana gelen sorulari size cevap verme adina kisa fakat oz bir yazi yazacagim . Turkiye vergi ulkesi ve bu yuzden de birakin otv adinin duyulmasi bizi mahvediyor . 2 yildir gurcistanda ikamet etmekteyim aslen zonguldakliyim ve geldigim zamanlarda vekalet sistemi adinda bir uygulama vardi . ruhsati gurcu vatandasin ustune yapip kapida size vekalet veriyorlardi ama artik bu turkiye kanunlari geregi tarih oldu . Suandaki sistemde yaklasik 3 4 ay once tc kanunlari geregi yururluge giren ” gurcistandan alinan araci 2 yil sure ile turkiyede kullanabilirsiniz” . Burda insan bir rahatliyor fakat soyle bir durum soz konusu . gurcistandan arac alabilmeniz icin son 1 yilda 6 ay gurcistanda ikamet etmeniz gerekiyor . Yani hicbiryerde orda burda o ne konusuyor bu ne konusuyor kimseye bakip aldanmayin cunku suanda bu isin icine girmis cok dolandirici var . Size gurcistanda arac almakta problem yok diyip daha sonra size araci aldirip aracin cikamayacagini bildigi icin araci kendine sakliyor . sizde garibim verdiginiz aracin parasiyla yirttiginizi dusunup kacip gidiyorsunuz bu ulkeden . Araci alip 2 yil tc de kullanan yokmu var ama bunun bedeli olarak da 3 4 grup insanin ekmek yeesi gerekiyor tabiki ve bence de verilecek bu paraya deger . Ruhsat sizin ustunuze yapiliyor , 6 ay burada ikametiniz gosteriliyor ve islem tamam 2 yil araci kullanabiiyorsunuz ama en onemli nokta dogru insani bulmak . Bende bu dogrultuda gurcistandan arac almayi kafasina koymus arkdaslara yardimci olmak en azindan reklam ve tabiki pastadan bir pay almak adina sorularinizi goruslerinizi her zaman bekliyorum . whatsapp numara : 00995557118133 . georgiacarx

Unknown dedi ki...

Annemin %92 raporumuz var yurt dışından gümrük ödemeden 3.20i bmw cabrio araç alabilirimiyiz araç kaç yaşında olmalı ve bize bu konuda yardımcı olabilecek biri veya bir şirket varmi

Unknown dedi ki...

Merhaba annemin %92 raporu var gümrük ödemeden 3.20i cabrio bmw alabilirmiyiz ne şartlarda alırız araç kaç yaşında olmalı ve bize bu konuda yardımcı olabilecek biri veya bir şirket firma varmi

Unknown dedi ki...

Almanyadan %90 raporum var.Türkiyeye geldiğimde araba alcam.bu rapor araba alırken geçerlimi.değilse ne yapmam gerekiyor tşk

Unknown dedi ki...

Almanyadan %90 raporum var.Türkiye ye geldiğimde araba alcam bu raporla alabilirmiyim,alamaz isem ne yapmam gerekiyor tşk

Unknown dedi ki...

Merhaba yurtdışında 2el araç getirtebilirmiyiz şartları ne bilgilendirseniz sevinirim saygılar

Unknown dedi ki...

Merhaba benim süreğen kronik raporum var % 54 birde seker hastaligim ve tansiyon var elim ayagim saglam b ehliyetim var kronik hastalarda arac alabiliyomus ama yurt disindan alabilirmiyim lutfen yardimci olun allah razi olsun simdiden saygilarimla...

Unknown dedi ki...

Merhaba benim % 54 kronik raporum var sureğen bununla arac alabilirmiyim elim ayagim saglam b ehliyetim var

Adsız dedi ki...

Slm ismim adem %44oraninda ortapedik engelli raporum var almanyada esimin kardesi var ve bana bi arac gondermek istiyor gumruk vergisi odemeden arac getire bilirmiyiz bide tertibati orda mi yaptirmak zorunda teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

mücahit

merhaba benin babamın %85 engelli raporu var zihinsel,işitsel,görsel babam zihinsel engelli olduğu için kendisi ehliyet alamıyor bundan ötürü aracı oğlu yada eşi kullanacak bu nasıl mümkün olurbiz yurt dışından araç almak istiyoruz bunun prosedürlerini açıklarmısınız.

Unknown dedi ki...

80 yaşında annem sol taraf felç geçirdi ingiltereden araç getirebilirmiyim münübüs türü B sınıfı ehliyetle kulananilirmiyim gümrük verecekmiyim teşekürler

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
yurtdisinda Fransa'da gôrevli memurum 5 yillik surem bitti geri temelli donecegim.ortopedik engelli tekerlekli sandalyesi olan 17 yasinda kizim var.ehliyeti yok
adima kayitli rampali yani engelli techizatli 2005 model arabami Turkiye'de kizima hibe edebilirmiyim.Edebilirsem vergisi var mi.
cevabiniz icin simdiden tesekurler