4 Mevsim lastik, Yazlık lastik, Kış lastiği, Kar Lastikleri


Ticari araçlar için kış lastiği zorunlu hale geldi ve yönetmeliği yayınlandı. Buna göre 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar kışlık lastik olmadan trafiğe çıkarlarsa 500 TL para cezası kesilecek. Cezasını ödeyenin yola devam edip etmeyeceği ise henüz belli değil.

4 Mevsim Lastik

Bir kavram kargaşası var, dolayısı ile vatandaşın kafası karışık. Bazı markaların "dört mevsim", "4 seasons" etiketi ile lastikleri mevcut. Bunlar kar tipi olmayan lastiklerin genel adıdır. Yani bildiğimiz yazlık lastiklerdir. Kışın, kar üzerine ve soğuk havalarda kullanımı sakıncalıdır. "Benim lastiklerim dört mevsim, kar lastiğine gerek yok" düşüncesi yanlıştır.
Hava sıcaklığı artı 7 derecenin altına düştüğünde kışlık lastiklerin takılması gerekmektedir. "Kar yağmadan kış lastiği takılmaz, vakumları gidiyormuş." gibi söylentiler de var. Dediğimiz gibi kış lastikleri için yağmur, kar gibi yağışlara değil, hava sıcaklığına bakılır.

Doblo, kango, nemo gibi hafif ticariler

Kullanım amacı ticari olmayan, yani ruhsatında "hususi" kayıtlı olan araçların kış lastiği takma mecburiyeti yoktur. Kullanıcının tercihine bırakılmıştır.

1 yorum:

bakalit dedi ki...

eğer düzgün bir şekilde uygulanırsa çok iyi bir uygulama ama her zamanki gibi ülkemizde ciddi bir şekilde uygulanmayacak.. kar lastiğinin ne olduğunu bilmeyen trafik polislerinin olduğunu dahi düşünüyorum.