Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler, kaza sorgulama, sigorta

kazaKaza ölümlü veya yaralamalı değilse, taraflardan biri ya da her ikisi alkollü değilse yine taraflardan biri tutanak hazırlamaya yanaşmamazlık etmiyorsa "Kaza tespit tutanağını" kendiniz doldurabilirsiniz. Polis çağırmanıza gerek yoktur.
Kazadan sonra mümkünse araçlarınızı yerinden oynatmadan, araçların ve kaza yerinin fotoğraflarını çekin. Araçlarınız yürür vaziyette ise güvenliğinizi sağlayarak yolu boşaltın, trafiğe mani olmayın.
Kaza tespit tutanağınızı iki nüsha olarak doldurun. Bir nüsha doldurup fotokopi de çekebilirsiniz.
Karşı taraftan sigorta poliçesi, ehliyet ve ruhsat fotokopisini alın.
Eğer kaskonuz varsa firmanıza haber verip kaza yerine gelmesini sağlayabilirsiniz veya verdikleri talimata göre hareket edersiniz.
Zorunlu trafik sigortası yapan firmalar çekici hizmeti de verebiliyorlar. Eğer aracınız yürür vaziyette değilse sigortacınıza ulaşarak ücretsiz çekici isteyebilirsiniz.
En kısa zamanda elinizdeki evraklar ile sigorta şirketinize gidiyorsunuz. Bundan sonra ne olacak?
Kaza tutanaklarınız TRAMER'e ulaştıktan sonra bilirkişi kusur oranını tespit eder. Şuradan Tutanak sorgulayabilirsiniz. Sigorta şirketiniz aracınızdaki hasarı ekspre tespit ettirir. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılayacaktır. Diyelim ki kazada iki taraf %50 yani eşit olarak suçlu, bu demektir ki karşı tarafa verdiğiniz hasarın %50'sini sigortanız ödeyecektir. Geri kalanını cebinden yaptıracaktır.
Eğer %100 suçlu iseniz kendi arabanızın masraflarını tamamen siz ödersiniz.
Bilmeniz gerekenler:
Sigorta şirketleri elden para vermez, para hesap numaranıza yatırılır.
Eğer eksper araca parça değişimi verdi ise çıkan parçayı sigorta şirketi alır.
Araçların kasko bedeli ikinci el piyasadan genellikle düşük olur. Masraf fazla olursa kasko şirketi aracı tamir ettirmeyip perte çıkarmayı tercih eder. Yani sizin elinizden hurda aracı alır, size kasko bedelini verir. Hurda aracı da parçalayarak satar. Kısacası sistem öyle bir kurulmuştur ki sigorta kendini korur, siz kendi derdinize yanın.

Hiç yorum yok: