Benzinli araba mı, dizel araba mı daha ekonomiktir?

Otomobil almaya karar verdiğinizde karşınıza çeşitli seçenekler çıkıyor. Benzinli mi dizel mi, düz vites mi otomatik mi,
sedan mı hatcbak mı? Bu yazımızda benzinli mi mazotlu mu sorularına cevap arayacağız. Dizel otomobiller, benzinlilere göre daha pahalıdır. Bu fiyat farkı hem sıfır hem de ikinci el araçlar için geçerlidir.
Şayet dizel otomobil fazla kilometre yaptı ise (mesela 100 bin) ikinci elde benzinliler ile arasında fiyat farkı kalmaz. Dizel araçların bakımı benzinlilere göre daha pahalıdır. Bu fiyat farkı kayda değer kadar çok sayılmaz. Benzinli aracınızı hemen her şehirde tamir ettirecek birilerini bulursunuz. Dizel arabalar için usta bulmanız zor olabilir. Eğer bakımlarını serviste yaptıracaksanız bu sorunu da aşarsınız. Bu söylediklerimizi bir araç üzerinde anlatalım. Opel Astra Sedan, 1.6 En ucuz benzinli modeli 35.193 TL, dizel modellerinden en ucuz ise 38698 TL. Benzinli model bugünkü fiyatlara göre kilometrede ortalama 0,25 TL yakıyor, dizel model ise 0,16 TL yakıyor. Bu oranlar şehir içi ve şehir dışı karma olarak alınmıştır. Senede 10 bin km yol yapan bir otomobil sahibi bir yıl boyunca akaryakıttan 900 TL tasarruf edecektir. Dizel arabaya verdiği parayı 4 senede çıkarabilecektir. Eğer bu kişi yılda 50 bin km yol yapar ise dizel oto'ya fazla verdiği parayı bir yıl içinde çıkarabilir. Karar vermenize yardımcı olması açısından şunları özetle söyleyebiliriz. Sene içerisinde fazla km yapmıyor iseniz benzinliyi tercih edebilirsiniz. Aracınızı daha çok şehir içinde kullanacak iseniz tercihiniz yine benzinliden yana olsun. Çünkü dizel arabaları yüksek devirli kullanmaz iseniz istediğiniz tasarrufu sağlayamazsınız. Yıl içerisinde fazla km yapıyor iseniz (mesela 100 bin km) kesinlikle dizel bir araç seçiniz. Aracınızı kısa sayılabilecek bir süre sonunda -mesela 2 yıl- satmayı düşünüyorsanız dizel tercih edebilirsiniz. Çünkü yüksek modelli dizeller ikinci elde daha rahat satılır.

Hiç yorum yok: