Özürlü arabaları için vergiler, ÖTV, MTV

1. B sınıfı ehliyeti olan bir özürlüyüm. ÖTV ödemeden sıfır araç sahibi olabilir miyim?

Hayır. ÖTV muafiyeti sadece özel tertibatlı araçlar için geçerli olup H sınıfı ehliyete sahip özürlüler için söz konusudur.

2. H sınıfı ehliyetim var. Otomatik vitesli bir arabayı özel tertibatı olmadan kullanabiliyorum. Otomatik vitesli bir aracı ÖTV’siz alabilir miyim?

Hayır. ÖTV muafiyeti sadece özel tertibatlı araçlar için geçerlidir.

3. Engelliyim, B sınıfı veya H sınıfı ehliyet alabilirim. Hangisini tavsiye edersiniz?

Eğer özel tertibatsız bir araç kullanabiliyorsanız B sınıfı ehliyet almanızı salık veririz. Çünkü özel tertibatlı aracı sizden başkası kullanamaz ve siz de H sınıfı ehliyet ile adınıza tescil edilmiş araçtan başka bir araç kullanamazsınız.engelli arabası

4. Özürlü plakalı araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) öder mi? Zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir mi?

Özürlüler üzerine tescil edilmiş araçlardan MTV alınmaz. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmak zorundadır.

5. Özürlü plakalı bir aracı ruhsat üzerinde ismi ya da yakınlığı belirtilenler dışında başka kişiler kullanabilir mi?

Hayır, kullanamaz. Eğer kullandığı tespit edilirse cezai işlem uygulanır ve araç bağlanır.

6. Özürlü biriyim, otomobil almak için hangi belgeler gerekiyor, hangi işlemleri yapmam lazım?

Özürlü raporunuz ve H sınıfı ehliyetiniz ile bayilere gittiğinizde işlemleriniz yapılacaktır. ÖTV sizin adınıza satıcı tarafından devlete ödenen bir vergidir. Gerekli işlemleri satıcı yapacaktır.

7. Ben daha önce %90 engelli bir lişiye ait aracı olmak istiyorum. Herhangi bir engelim yok. Bu aracı hangi şartlarda alabilirim?

Eğer araç 5 yaşından büyük ise ÖTV ödenmesine gerek yok. Eğer 5 yaşından küçük ise ÖTV'si ödenmeli. Araçta herhangi bir ek tertibat bulunmuyor ise dediğimiz şartlarda alabilirsiniz.

8. %96 raporum var, H sınıfı ehliyet alabilir miyim?

Hayır

9. Yeşil kartı olan bir özürlüyüm. Araba aldığım zaman yeşil kartım iptal edilir mi?

Yeşil kart, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlara verilir. Yeşil kartı veren kurum, arabanız olduğunu öğrendiğinde maddi durumunuzun iyi olduğuna kanaat getirip yeşil kartınızı iptal edebilir.

10. Özürlü raporum ve H sınıfı ehliyetim var. Sıfır araba almak mı, ikinci el almak mı benim için daha uygun olur?

1.6 cc motor hacmine sahip araçları şu an %37 ÖTV ödemeden alabilirsiniz. İkinci el arabalarda ÖTV yoktur. Hesaplayarak hangisinin uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

10. %90 raporum var. Benim adıma yakınlarım tarafından kullanılan bir araç alındı. Aracın silindir hacmi 1.6’dan büyük. Bu araç için MTV öder miyim?

MTV için herhangi bir motor sınırlaması yoktur. Eğer araç engelli üzerine kayıtlı ise MTV ödemezsiniz.

11. %40 raporu olan bir astım hastasıyım. ÖTV indirimli araç alabilir miyim?

ÖTV ötelemesinden yararlanmak için H sınıfı ehliyetiniz olması gerekiyor. Eğer H sınıfı ehliyetiniz yok ise yararlanamazsınız.

12. %41 raporu olan bir işitme engelliyim ve H sınıfı ehliyetim var. ÖTV ödemeden otomatik vitesli sıfır araba alabilir miyim?

Hayır. Alacağınız aracın otomatik şanzumanlı olması yetmiyor. Özel tertibatlı olmalıdır.

13. Araçlardaki “özel tertibattan” kasıt nedir?

Aracın hareket ettirici sistemlerinde yapılan değişikliktir. Debriyaj, gaz, fren, vites kolu vs… yapılacak değişiklikler kastedilmektedir. Sinyallerin soldan sağa alınması, sileceklerin yerinin değiştirilmesi özel tertibat kısmına girmemektedir.

14. Bir yakınımın %95 sakat raporu var. Bir yıl önce onun adına ÖTVsiz aldığımız aracı, ÖTV’sini ödedikten sonra sattık. Şimdi ÖTV ödemeden yeni bir araç alabilir miyiz? 5 yıl beklememize gerek var mı?

ÖTV’sini ödemek kaydı ile aracınızı 5 yıl dolmadan satabilirsiniz. Önceki aracın ÖTV’si ödendiğine göre yeni aracı ÖTV ödemeden -5 yıl dolmasına gerek kalmadan- alabilirsiniz.

Daha önceden yazmış olduğumuz Engellilere ÖTV indirimi, sorular ve cevaplar başlıklı yazıya gelen yorumlar, sorulan sorular bizi yeni bir yazı hazırlamaya teşvik etti. Yine soru cevap şeklinde sizlere yardımcı olmaya çalıştık.
Cevabını bulamadığınız sorular var ise aşağıya bakınız. Yazı yoruma kapatılmıştır.

İlgili yazılar


Engellilere ÖTV indirimi, sorular ve cevaplar
Özürlülerin yurtdışından gümrük vergisi ödemeden araba alması

52 yorum:

İlyas Başol dedi ki...

Ben 2006 da geçirdiğm bir kaza nedeniyle %46 sakatlık raporu aldım bu raporla emniyet müdürlüğüne gittim D sınıfı ehliyetimi verip H sınıfı ehliyet aldım benim aracım otomatik vites 430 beygir 10300 cc gücünde bir tır bildiğim kadarıyla yasalara göre kullanamıyorum ama otomatik olduğu için benden yana bir sorun teşkil etmiyor D sınıfı ehliyetimi nasıl geri alabilirim? şimdiden teşekkürler

arabalari.net dedi ki...

@İlyas Başol;
Tekrardan D sınıfı ehliyet alabilmeniz için doktor raporunun gerekli olduğunu düşünüyoruz. Yine de emniyet müdürlüklerinin trafik bölümlerine sormanız iyi olacaktır. Sonuçtan bizi de haberdar ederseniz seviniriz.

Adsız dedi ki...

%90 ozurlu bı kardesım var 2. el bı araba alsam onunu ısmıne kayıtlasam mtv otv den yararlanırmıyuım

Adsız dedi ki...

slm benim h,sınıfı ehlıyetım var,benım sormak ıstedıyım x5 almak ıstıyorum ama yıllık vergılerden mağafmıyım?
motoru 1.6 dan buyuk oldugu ıcın ötv sını alcaklar bılıyorum ama yıllık vergılerden yada aldıktan sonra dıyer vergılerden mağafmıyım? sımdıden tşkler

arabalari.net dedi ki...

@Adsız ziyaretçilerimiz;
Sorularınızın cevabı yukarıda var. Lütfen okuyunuz.
İkinci adsız ziyaretçimiz 10. soruya bakınız.
Sayın ziyaretçilerimiz;
Yorumlarda isim belirtiniz. Adsız sorulan sorulara ve yukarıda cevabı bulunan sorulara cevap veremeyeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

adim erol yurtdisinda yasiyorum yüzde yüz özürlü oglum var cifte vatandas tc kimligi var türkiyeden araba almak istiyorum almamda bir sakinca olurmu türkiyeye gelince devlet hastanesinden rapor alipta araba alabilirmiyim oglum bakima muhtac ötv siz araba alabilirmiyim saygilar

Adsız dedi ki...

SedaT

mrb iyi gunler ozurlu %90 gözden özürlü abim var onun adina arac almak almak istiyorum h sinifi ehliyeti yok aracida ben kullanacağim yanliz alacağim arac BMW 520D 2000 motor var %37 ötv indirimi 2000 motorlu aracar için gecerlimi iyi gunler

gökhan dedi ki...

merhaba iyi çalışmalar diliyorum öncelikle babamın böbrek yetmezliğinden dolayı %70 den fazla özürlü olarak engelli kartı bulunmakta babamın b sınıfı ehliyeti var bu ötv indiriminden faydalandığı zaman ehliyetine el konulma gibi bir durum olabilirmi ? birde araçlar cabrio yada spor 3 kapılı 1600cc yi aşmayan otomobiller içinde geçerlimi? teşekkürler

Adsız dedi ki...

@Erol, SedaT, sorularınızın cevabı yukarıda var. Okuyun lütfen.
@gökhan;
Babanız, %70 rapor ile B sınıfı ehliyet ile ÖTV indirimli araba alamaz.

Adsız dedi ki...

ali , 1-yüzde 96 özürlü çocuğum adına araç aldım kasko yaptırdım
pert halinde ötv düşülmüş değerinin ödeneceğini yazmışlar. bu benim için sorun olur mu? pert olunca değerini kaskodan tahsil edip ötv ödemeden yeniden araç alabilirmiyim
2-çocuğum adına resmi işlemleri yaptırmam için bir vekalet mi almam gerekir
slm

arabalari.net dedi ki...

@Ali;
1. Herhangi bir sorun olmaz. Araç pert olduğu zaman yeni bir aracı ÖTV ödemeden alabileceksiniz. Yani kasko masraflarınızı ÖTV olmadan karşılar.
2. Vekalet almanız gerekmez, velisi olduğunuzu ispatlayacak bir belgenin yeteceğini düşünüyoruz.
Saygılar...

ÖZTÜRK dedi ki...

merhaba.dayım %90 üzeri özürlü.ben onun adına araç almak istiyorum.ÖTV DEN YARARLANABİLİRMİYİZ? AYRICA DAYIM DİĞER HAKLARINDAN MAHRUM KALIR MI? OTOBÜSLERE BEDAVA BİNİYOR MESELA

arabalari.net dedi ki...

@Öztürk;
Dayınız kendi adına ÖTV ödemeden araç alabilir ve o aracı üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri akrabalık bulunan kişiler kullanabilir. Dayınız üçüncü derece kan hısımınız olduğu için arabayı siz kullanabilirsiniz. Türkiye'de özürlü hakları için şuraya bakınız.
Size bir uyarımız olacak:
Dayınızın vefatı durumunda o araç miras olarak size kalmayabilir.

Şu uyarımızı da bu genel olarak yapmış olalım:
%90 ve üzeri özürlü kişilerin alacağı arabalarda uygulanan ÖTV indirimi özürlüye verilmiş bir haktır. Yani özürlünün rahat etmesi, rahat taşınması içindir. Yoksa kişilerin akrabalıkları, kanunları kullanarak ucuza araba sahibi olması için değildir.

Adsız dedi ki...

selam hocam,mehmet ben.belki sorum sizin konularla alakalı olmayabilir ama sizin siteyi sürekli takip ettiğim için size sormak istedim.kusura bakmayın.hocam benim bir özürlü abim var.% 80 özürlü.ben geçenlerde engeliler sitesinde % 40 özürlü ve üzeri serbest diş hekimlerine sevksiz gidebilir ler diye bir yazı okudum.böyle birşey var mı?yalnız özürlü olan abimin dişlerini,2 ay önce yaptırdım bu haberi okumadan önce kendi cebimizden özel diş hekimine gidip yaptırdık.maddi durumumuzda pek iyi değil.çok para gitti yeşil kartı da var.şimdide böyle birşey olduğunu duydum bize yardımcı olursanız bizi yönlendirirseniz çok sevinirim allah razı olsun...SAYGILAR..

Adsız dedi ki...

merhebalar babam %60 saktlık raporuyla malülen emekli oldu sol tarafı felç tutmuyor
ancak ihtiyaçalarını karşılamam için ben bir araç almak istiyorum ötv den faydalanabilirmiyim.

Adsız dedi ki...

merhabalar benim yüzde 82 özürlü bir abim var onun üzerine bir araç almak istiyoruz ötv indiriminden yararlanabilirmiyiz?

ayhan dedi ki...

merhaba hocam benimde yüzde seksen özürlü bi kardeşim var 28 yaşında babam emekli memur 2009 yılına kadar sağlık karnesi emekli sandığı idi gözlük almak için özel bi hastaneye götürdüm ondan sonra bunun sağlık karnesini yeşil karta çevirdiler vasisi babam şimdi ben bunun üzerine bi araba almak istiyorum alırsak eğer yeşil kartı iptal edilebilirmi bide yüzde 70 ten sonrası 1. derecede özürlü sınıfında yüzde 80 le ötv den faydalanılamazmı

Adsız dedi ki...

merhabalar ben erhan şahin babam yuzde 100 ozurlu raporu olan bırı fakat ozur kalbınden kaynaklanıyor kalp yuzde 50 oranında iş gordugu ıcın yasalar karsısında yuzde 100 ozurlu kabul edılıyor bunun yanısıra kendı işinı kendı gorebılıyor herhangı bır uzvunda bır problemı yok boyle kısıler otv ındırımı ıle araba almak ıstedıklerınde aracı kendılerı kullanamıyor mu yuzde 90 ve uzerı ozurlu olan kısıler ıcın aracı kendılerının kullanması yasak mı babam gıbı durumda olan kısıler ıcın bunun bır ıstısnası yokmu tsk ler

arabalari.net dedi ki...

@Ayhan;
Bir kişinin ÖTV'den faydalanabilmesi için ya H sınıfı ehliyeti olmalı ya da %90 ve üzeri özürlü raporu olmalıdır.

@Erhan Şahin;
Babanızın araba kullanabilmesi için evvela ehliyetinin olması gerekiyor. Ehliyet alabilmek için ise sağlık kurulu raporu lazım. %100 özürlü raporu verilen birine sağlık kurulu ehliyet alması uygundur raporu verir mi sizce?

Adsız dedi ki...

slm ben erhan şahin sızde taktır edersınız kı Türkiye de her by pass amelıyatı olan kısılerın ehlıyetlerıne amelıyat sonrası el konulmuyor dogal olarakta evet beyfendı babamın ehlıyetı var sımdı bunun ışıgında yanıt verırsenız sevınırım tsk ler

arabalari.net dedi ki...

@Erhan Şahin;
Babanızın önce sağlık kurulu önüne tekrar çıkmasını tavsiye ediyoruz. Aksi halde hem kendi canınızı hem de başka insanların canını tehlikeye atmış oluyorsunuz. Geçmiş olsun. Saygılar.

Adsız dedi ki...

mrb ben 20 yşındyım sağ parmaklarımda problem var normalden kısa ehliyt almak için iki doktora gittim H alabilirsin dediler bn H ehliyti alırsam yni araç alırken ne kadar indirimm olur .gün içinde cevplarsanız svnrm tesekkrler

arabalari.net dedi ki...

Merhaba;
20 yaşındaki Adsız ziyaretçimiz;
En fazla 1.6 cc motor özel tertibatlı bir sıfır otomobil için %37 olan ÖTV ödemezsiniz.

Adsız dedi ki...

20 yşındaki ziyrtçiyim ben peki %90nın altında bi saktlıgım varsada yaralanabiliyormuyum bu indirimden ayrıca bu %37 ne kadar oluyor ayrıntılarıda verrseniz sevinirim sagolun tesekkrler

arabalari.net dedi ki...

@20 yaşındaki ziyaretçimiz;
%90'ın altında özürlü raporunuz ve H sınıfı ehliyetiniz var ise ÖTV muafiyetinden yararlanırsınız. %37'lik indirim alacağınız araca göre değişir. Örneğin 33 bin liralık Chevrolet Cruze'a tahmini olarak 21-23 bin lira civarında ödersiniz. İşin içine KDV de girdiği için net bir rakam şimdilik veremiyoruz.

Adsız dedi ki...

ilgilendiğiniz için teşekkrler ben ehliyte yni kayıt yaptıracagım siz hngi sini almamı önerrsiniz H mı yoksa B mi

arabalari.net dedi ki...

Yukarıdaki 3. soruya bakınız.

Adsız dedi ki...

ewt onları okudum biliyorum ve normal aracı bırakın traktör vs. bile kullanıyorum ama tamamen raporu veren doktorda iş bitiyor artk ne verecek bilmiyorum ama ben B istiyorum

Adsız dedi ki...

merbalar hocam benim annemin 0/0 91 raporuvar ikin ci el araba almamız mün künmüdür nasıl alabiliriz han gi yerlerden ala biliriz

arabalari.net dedi ki...

En fazla 1600 silindir hacimli dilediğiniz bir ikinci el aracı alırsanız yıllık olarak alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemezsiniz. İkinci el araçlarda zaten ÖTV yoktur.

pls07 dedi ki...

%95 özür kapsamında 11 yaşında bir oğlum var. Ötv indirimli araç almak istiyorum. Acaba 1600cc ve aşağısı olan binek otomobiller haricinde mercedes vito ve wolswagen karavella cinsi araçta ötv indirimli mtv den muaf araç alablirmiyim. Nezet CESUR

arabalari.net dedi ki...

@Sayın Cesur;
2.800 cm³ü aşmayan ve ticari olmayan bir aracı (minibüs, kamyonet) ÖTVsiz alabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

benim h ehlıyetim var 2001 dede yurt dişından arac getirdim onu satıp tekrar arac almak ıstıyorum ızlemem gereken yol nedır tekrar rapor almalımıyım yoksa eskı raporum yetermı

Adsız dedi ki...

ben aydın aydemir %73 özürlü sürekli raporum bulunmaktadır ve ayrıca H sınıfı ehlıyetımde bulunuyor.Ben özürlü araba indirimlerinden ne kadar yararlana bılırım ve ayrıca 2 tane özürlü aracı alabılır mıyım şimdiden tesekkürler

arabalari.net dedi ki...

@Aydın Bey;
Otomobil için %37 olan ÖTV'yi ödemezsiniz. ÖTV ödemeden bir tane araç alabilirsiniz.

ismail dedi ki...

Benim 70 yaşında annem var bypass ameliyatı oLdu SoLunum YetmezLiği , KaLp yetmezLiği var hatane vb.yerLere Gitmek icin aRac aLmak istiyoruz . Bahsettiğim hastalıklar ötv indiriminden yararlanmamız için uygun mu ?
Teşekkür edeRiz

Adsız dedi ki...

iii akşamlar benim kardeşim gazi sağ kolunundan mermi yediğinden kullanamıyor bende ona yurt dışından otomatik vites bi araba almak istiyorum.almak istediğim araba 2002 model bmw x5 işlemleri nasıl olur ötv mtv kasko işlemleri nasıl olur beni bilgilendirirseniz çok sevinirim koray över

hakan dedi ki...

hakan korun sakat plakası olan aracım ve h sınıf ehliyetim var 2009 da arabayı aldım özel tertibat icin sol tarafdaki sinyal kolunu sag tarafa çubuk uzatarak geçirdik.[sol elim yok]tabi projeler ve mühendisler onayıyla trafikden plakanı aldım maliye rapor ve projelerimi istedi sonra bana mtv borcu çıktı maliyeye gittim ilgili kişiyle görüştüm bana mtv ödememen için aracı hareket ettiren tertibatlardan mtv alınmıyor dedi dogrumudur ne yapmalıyım teşşkür

arabalari.net dedi ki...

@Sayın Hakan Korun;
Maliyeden size söylenen doğrudur. Yukarıdaki 13. soruya ve cevabına bakınız.

Adsız dedi ki...

merhaba ben alican.az öncaki sorumda isim yazmayı unuttum.eğer cevaplanmıyacaksa...benim annem yüzde100 görme engelli.sıfır araç alı,dığımızda ötv vermeyeceğiz değilmi?ve aracın plakasının sakat plakası olarak kullanılmama durumu warmı?yani normal plaka takılabiliyormu?şimdiden teşekkürler

arabalari.net dedi ki...

@Alican;
Anneniz adına sıfır araç alırken ÖTV ödemezsiniz. Araca özürlü plakası takılır.

Adsız dedi ki...

merhaba ben ümitbayrak böbrek hastasıyım yüzde doksan raporum var doktor onayı ile h sınıfı ehliyet alsam ötv den yarar lana bilirmiyim siteniz de çok faydalı olmuş çok tşk ler

arabalari.net dedi ki...

@Sayın ümitbayrak;
Evet ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

ümitbayrak bir önceki cevap için çok tşkler h ehliyeti için raporda ne gibi ibare olması gerek örnek bir dilekçe yayın larmısınız malum bulunduğum ilçe küçük biryer 20 binlik bir nüfusu var yanlış bişey olamasın

erdinç dedi ki...

merhaba ben erdinç ŞENER özürlü kızım adına araç aldım 2005 model değişirsem ötv ödiyecekmiyim yada alacağım arabayı nasıl alabilirim teşekkürler 2010 mart ayında tam 5 yılı doluyor transpoter almak istiyorum aynı şartlarda alabilirmiyim

erdinç dedi ki...

merhaba ötv den muaf araçların değişimi 5 yıldan 3 yıla düştüğü söyleniyor doğrumu acaba biginiz varmı

Adsız dedi ki...

merhaba ben melek araç değişimi nasıl olur benim aracım 5 yaşını geçtide

arabalari.net dedi ki...

@Erdinç Şener;
5 yıl dolduktan sonra ÖTV ödemeden başka bir araç alabilirsiniz. 2.8 cc hacmi geçmeyen ve ticari olmayan bir araç (transporter gibi) alabilirsiniz. 3 yıl olduğuna dair herhangi bir bilgi bize ulaşmadı.

@Melek;
İstediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

erdinç dedi ki...

cevablarınıza teşekkürler bir sorumda mevcud olan aracımı kızımın adından kendi adıma çevirisem ne olur tabi 5 yılı doldu hususi kullanırsam ötv ödiyecekmiyim

arabalari.net dedi ki...

@Erdinç;
Hayır, ÖTV ödemezsiniz.

yusuf eryilmaz dedi ki...

merhaba ben Yusuf abim işitme engelli %97 raporu war...abimin üzerine bir araç almak istiyorum...benim de (H) sınıfı ehliyetim war...
soracağım : abim yokken de aracı kullanmam da bi sıkıntı olurmu...
ve yurt dışından araç getirdiğimiz takdir de extra ne gibi awantajımız oluyor...benim bildiğim...ÖTV + KDV bilgilendirirseniz sevinirim ...teşekkürler...

arabalari.net dedi ki...

@Yusuf;
H sınıfı ehliyete sahip birisi sadece özel tertibatlı aracı kullanabilir. Abinizin üzerine alacağınız araç özel tertibatlı olmayacağı için siz kullanamazsınız.
Yurtdışından araç getirmeyle alakalı olarak şuraya bakınız.