Bir arabanın masrafı ne kadardır?

Tamir, tadilat yakıt ve servis bakımlarını hariç tutsak bile bir otomobil sahibi iseniz cebinizden para çıkar. Arabanızı garaja çekseniz 1 yıl boyunca hiç kullanmasanız bile size masraf çıkarıyor. Tabii bu masraflar aracınızın türüne ve modeline göre değişiyor. Misal olarak 657'ye tabi bir devlet memuru için lüks sayılmayacak bir araç ele alalım ve onun kapıda yatmasının maliyetine bakalım.

Misal olarak vereceğimiz araç 1993 model Tofaş Doğan SLX olsun. Araç, düşük modelli olduğu için kasko yaptırmanıza gerek yok. Ama zorunlu trafik sigortası yaptırmalısınız. 82 TL istemişti AXA sigorta, pazarlıkla 80 TL'ye yaptırdık.
Madem sahibisiniz, eskiden cam pulu denen Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) ödeyeceksiniz. İki taksitle alınıyor. 38*2= 76 TL

Araç 10 yaşından büyük olduğu için her yıl Egsoz muayenesi yaptıracaksınız. 21 TL

LGP taktırmadan olmaz, çok yakar yoksa. 2 yılda bir muayene öncesi Makine Mühendisleri Odasından sızdırmazlık raporu almak zorundasınız. 25/2= 12,5 TL ödeyeceksiniz yıllık.

2 yılda bir zorunlu olarak TUVTURK'e muayeneye gideceksiniz. 123.90 TL, bunu yuvarlayalım 124 lira diyelim, çünkü bana 10 kuruşumu vermediler. Utandığım için isteyemedim ben de. 124/2=62 TL yıllık.
Sırf bu işlemleri halletmek için yani istasyonlara gitmek için, aracınızı iterek götürmeyeceğinize ortalama 100 km yol yapacaksınız. Kilometrede 0,15 TL gaz yaktığınız varsayarsak 15 TL yakıt masrafı eder. Hadi torpil yapalım size 10 TL'ye düşürelim.
Zaman içinde yangın tüpünüz boşalacak, pasta cila attırmak isteyeceksiniz, kışlık/yazlık lastiklerini taktıracaksınız... Bunlar da zorunlu masraf sayılır ama biz şimdilik saymıyoruz.
Toplayalım:
Zorunlu trafik sigortası: 80 TL
Motorlu Taşıtlar Vergisi: 76 TL
Egzoz Muayenesi: 21 TL
Sızdırmazlık raporu: 12,5 TL
Araç muayene ücreti : 62 TL
Yakıt Masrafı:10 TL
Toplam:249 TL

Toplamda 249 lira ediyor efendim. Bu memlekette asgari ücret ne kadar? 496,53 TL. Yani efendim, asgari ücretin yarısından fazlasını kapıda yatan araç için ödemeniz gerekiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

arkadaşım askeri ücretli bir kişi o aracı alamaz zaten alsa bile bu verğiler aylık değilll