Özel plaka: fiyatı, nasıl alınır?

Öncelikle özel plakanın ne olduğu üzerinde duralım. Kişi adı, soyadı, şirket, kurum adını vs. taşıyan plakalar özeldir ve trafik tescil şubelerinden alınır. Her yıl ödenen bir vergisi vardır. Bu sebepten pek tercih edilmez.
Bunun dışında il kodu ile başlayan, iki veya üç harfli ve devamı rakamlı olan plakalar da halk arasında özel plaka olarak bilinir. Örneğin 34 FB 1907 özel plaka olarak bilinir.

Özel plaka alımı

Peki bu plakalar nasıl alınır? Bu plakalar da Trafik tescil şubelerinden alınmaktadır. Ayrı bir ücreti yoktur. Fakat trafik muamelecileri para veya şubelerde görevli memurlar bağış talep edebilir. Bu parayı vermek zorunda değilsiniz, o zaman iş yokuşa sürülür. Bürokrasiye boğulursunuz, bugün git yarın gel, üst kata çık, yan masaya sor laflarını duyarsınız.

Aradığım plaka boşta mı?

Kısa bir süre öncesine kadar boşta olan yani herhangi bir araç üzerine tescil edilmeyen plakaları internetten sorgulatabiliyordunuz. Örneğin 06 EGE 35 plakasının boş olup olmadığını öğrenebilirdiniz. Hatta bir gün öncesinden ertesi gün almak kaydı ile pilakanızı ayırttırabiliyordunuz. Ankara Emniyet Müdürlüğü bu hizmeti şimdilik askıya almış.
Boş plakalar görme imkanımız olmasa da aradığınız plakanın boş olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

Biraz önce örnek verdiğimiz 06 EGE 35 plakanın boş olduğunu görüyoruz.
Koyu fenerli abimizin Bentley marka arabasını İng Bank'tan kredi kullanarak aldığını da görüyorsunuz.

Bu bilgiler Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ığının Araç Sorgulama ekranından ulaşabilirsiniz.
Bir de APP plakalar var. Onlara da sonraki bir yazı ile değinelim.

Hiç yorum yok: