En az yakan otomobiller, az yakıt tüketen araba

Akaryakıta gelen zamlar nerede ise otomatiğe bağlandı. Ortalama olarak ayda iki kere zam geliyor. Haliyle tüketiciYeni veya ikinci el araç alırken yakıt masraflarını da göz ardı edemiyor.

100 km'de 6 litre benzin yakan bir araç senede 100 bin km yol yapsa 6000 bin litre benzin yakacaktır. Bu da bugün itibariyle 19.440 TL yapacaktır. Peki 4,5 litre yakan bir arabanın yakıt masrafı ne olacaktı? 14.850 Tl. Arada 5 bin liraya yakın bir fark oluşuyor. Tabii bu 100 bin km için.
Senede 10 bin km yol yapacak bir kişinin az yakan arabaları tercih etmesine gerek yok kanaatindeyiz. Çünkü aradaki fark 500 TL civarında olacaktır. Bir yılda 500 TL kâr edeceğim diye sırf az yakıyor diye 5 bin lira daha pahalı bir araç alınmaz.
Yakıt masrafı, çok seyahat edenler için göz önünde bulundurulması gereken bir kriterdir. Eğer fazla yol yapmıyor iseniz yakıttan önce alacağınız aracın güvenliği, konforu, servis desteği önceliğiniz olmalıdır.

Az yakan arabalar, silindir hacmi küçük olanlardır. Motor büyüdükçe yakıt tüketim miktarı artacaktır. Bunun dışında aracın ağırlığı, klima gibi aksesuarları yakıt tüketimini etkilemektedir. Araçların nitelikleri dışında kullanıma bağlı olarak da yakıt tüketimi değişmektedir. Ani fren ve kalkışlar, havası inik lastikler çok yakmanıza sebep olur.

Otomobil üreticileri, araçları hakkında bilgi verirken şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimleri ayrı olarak vermektedir. Seyahatlerinizin türüne göre az yakacak olan arabayı seçmeniz iyi olacaktır.
Bu bilgileri verdikten sonra gelelim piyasadaki otomobiller içinde en az yakıt tükenlere:

Şehir dışında 4 litrenin altında yakan otolar


CITROEN - C1 1.4 HDi SX 5K
FIAT - 500 1.3 Multijet Pop
FORD - Yeni Fiesta 1.4 TDCi Trend 5K
HYUNDAI - Accent ERA 1.5 CRDi
TOYOTA - Yaris 1.4 D-4D Terra
PEUGEOT - 107 1.4 Trendy HDi 5K
VOLKWAGEN - Polo 1.4 TDI Trendline 4K ABS
Gördüğünüz gibi listede BMW, Mercedes gibi oturaklı otomobiller yok. Daha geniş bilgi için aşağıdaki yazılara bakabilirsiniz.
RENAULT - Yeni Renault Symbol
En ekonomik arabalar
En az yakan dizel

Hiç yorum yok: